Selasa, Julai 27, 2010

Isnin, Julai 26, 2010

*Mujahadah hati.*


Mujahadah hati...~

Biarlah Dia Yang Maha Mengetahui dari segala yang mengetahui mengaturkan segalanya..

Biarlah Dia Yang Maha Penyayang dari segala yang penyayang mentarbiyyah(mendidik) diri& hati ini...

Ya.. aturanNya sentiasa yang terbaik untuk hamba ini.. :)
itulah keyakinan hasil didikanNya.. ♥

Lafaz yang tersimpan.. hanya pada Mu dapat ku zahirkan..
Kerana hanya Engkau yang memahami...
Kerana hanya Engkau yang dapat menyelesaikannya..

Pimpin hamba ya Allah..
Terus..bimbing hamba....

-------------------


Menentang nafsu bukan satu pekerjaan yang senang.Menyedari hal ini maka seorang ahli tasawuf berkata,"Sengatan kala jengking di tubuh badan lebih terasa ringan berbanding sengatan nafsu pada hati yang tawajjuh"

Imam Al-Syafei apabila ditanya khalifah tentang petua menentang nafsu.Beliau menjawab ringkas, "Bagaimana dapat ditentang hawa nafsu sedangkan ketika ia menyerang, ia menguasai dua petiga(2/3) akal. Maka tiada jalan lain melainkan sabar".

Sabar itu terbahagi kepada 3 iaitu :
1. Sabar terhadap musibah kesusahan yang menimpa
2. Sabar daripada melakukan maksiat (menjaga diri daripada melakukan maksiat)
3. Sabar dalam mengerjakan ketaatan kepada Allah.

Sabar itu pula memperuntukkan mujahadah yang sentiasa dan muhasabah yang membersihkan jiwa. Wirid dan zikir serta Al-Quran mesti dijadikan basahan mulut dan tidak boleh lekang daripadanya. Betapa beratnya godaan nafsu ini, memaksa Umar Abdul Aziz berdoa, "Ya Allah, akau berlindung pada mu daripada kejahatan nafsu ku"

-------------


Mengenali diri sendiri.

"Mengetahi diri sendiri lebih rumit daripada mengenali musuh"
Sahl bin Abdullah

Barangsiapa mengenali diri sendiri, maka ia mengenal Allah SWT. Malah jika manusia seluruhnya mengalihkan perhatian kepada alam semesta dan memikirkannya, maka ia akan mengenal Allah di sebalik cahaya matahari yang mencelah di awan-gemawan.

Yusuf bin Asbat terasa sukat untuk mengenali diri sendiri lalu berdoa, " Ya Allah, perkenalkan aku kepada diriku sendiri". Sahl bin Abdullah turut menginsafi hal ini lalu berkata,"Mengetahui diri sendiri lebih rumit daripada mengenali musuh"

Dalam perjalanan mengenali diri, terlalu banyak kerumitan yang perlu ditempuh. Abu Jahal gagal mengenali dirinya yang sangat berpotensi untuk menjadi orang penting dalam Islam menyebabkan ia karam dalam lautan kekufuran.

Al-Walid Al-Mughirah gagal mengenali dirinya yang mempunyai pengaruh yang meluas. Abu Talib,bapa saudara Rasulullah tidak berjaya dalam pencarian diri meskipun ia berdekatan dengan simbahan cahaya.

Al-Hawariyyun menyedari diri mereka sebagai penolong Allah SWT. Lalu bila ditanya Nabi Isa a.s, mereka serentak menjawab,"Kamilah penolong agama Allah".

Seorang ulama sufi yang berjaya mengenali dirinya berkata " Mengapa manusia mesti sombong, sedangkan mereka tercipta daripada air mani yang hina yang keluar dari saluran air kencing""

Abu Bakar As-siddiq RA yang mengenali diri berkata, "Jika aku hanya menjadi rumput-rumpai". Rumput-rampai tidak ditaklifkan(ditanggungjawabkan) dengan tanggungjawab penghambaan. Berkata pula Umar Al-Khattab RA menginsafi kenaifan. "Andai aku seekor burung"

Uthman bin Affan RA yang mengikut jejak langkah mereka turut berkata dengan keinsafan menebal, " Andai aku di kampung akhirat, tidak tentu ke syurga mahupun neraka, aku lebih rela menjadi debu yang berhamburan sebelum mengetahui kesudahanku"

Alangkah indahnya ketebalan iman mereka...
Mereka yang mengenali kenaifan diri mereka, maka yang tawaddhu ditinggikan Allah, yang takabbur diperlekehkan.

---------------
Sumber dari buku : 50 kata - kata tokoh berpengaruh dan cerita disebaliknya

Wallahu'alam.

-----------------------------------
-- Kembalikan hati kepada pemiliknya yang sebenar..
Hati akan bahagia..--
InsyaAllah...
Kita sama-sama mujahadah ya.. :)
------------------------------------

Isnin, Julai 19, 2010

Israel terbit animasi propaganda Mavi Marmara

Israel terbit animasi propaganda Mavi Marmara
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 17 Julai: Israel terpaksa mengeluarkan sebuah video animasi Mavi Marmara bagi menyebarkan propaganda mereka tentang kejadian serangan menurut kaca mata dan kehendak mereka.

Laman web http://www.lifeline4gaza.org melaporkan, ini kerana rakaman video asli tidak seiring dengan pembohongan mereka.

Video animasi yang dikeluarkan oleh Israeli Defense Forces (IDF) itu telah disebarkan melalui YouTube oleh @gangreentv.

IDF menggunakan grafik komputer berteknologi tinggi bagi menunjukkan keadaan di atas kapal Mavi Marmara ketika pasukan komando melakukan serangan ke atas aktivis kemanusiaan di atas kapal tersebut.

“Usaha sedang dijalankan untuk menterjemah sepenuhnya paparan video berbahasa Hebrew ini,” laporan laman web itu dipetik.

Anda boleh lihat Video Propaganda Mavi Marmara di blip.tv.

Rabu, Julai 14, 2010

"Tika Dinihari"
Hati kita sering diuji...


Assalamu'alaikum w.b.t. buat sahabat2 blogger :)

Ingin benar update blog ini dengan sentuhan sendiri.. namun masih belum ada ruang masa lagi yang sempat untuk ana menyelit..

Tak mengapalah.. untuk mengelakkan daripada blog ana ni dikatakan dengan status 'bersawang'.. ada baiknya untuk ana sharekan dengan sahabat2, hasil penemuan :D ana di link-link,website-website yang ana lawati, perkongsian dari sahabat-sahabat yang lain.. dan juga pengisian yang ana rasakan sangat bermanfaat dan menarik untuk dikongsikan dan dihayati bersama-sama sahabat semua.. ^_^

Artikel ini sebenarnya ana dapat sewaktu mencari artikel yang menerangkan mengenai doa ini..

“Allahumma, ya muqallibal-qulub, thabbit qalbi ‘ala dinik wa ‘ala thoatik”

“Wahai Allah, tuhan yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hatiku di dalam agamamu dan ketaatan.”

Nota : Doa ini sangat bagus diamalkan..

Ketika Rasulullah s.a.w membaca doa ini, para sahabat terkejut. Para sahabat bertanya, “Wahai Rasululullah s.a.w, kamu juga takut berubah hati (murtad)?” Rasulullah s.a.w menjawab, “Siapa di dunia ini dapat menjamin aku dari muslihat Ilahi?”

Untuk mengetahui apa yang dimaksudkan oleh Rasulullah "muslihat Ilahi"..
jemput baca artikel dibawah.. ^_^
Alhamdulillah.. artikel ini sangat bagus..
Semoga bermanfaat untuk ilmu dan amal kita..

Baiklah.. ana tujukan artikel ini kepada semua sahabat-sahabat yang sudi untuk membacanya..^_^

Selamat Membaca..

Best view via the owner page : click here

---------------------------------------------

Assalamualaikum,


ini adalah antara lagu nasyid yang sangat ana minat. Salah satu sebabnya adalah isi lirik ini mengandungi doa-doa amalan. Doa-doa ini boleh didapati di dua tempat, iaitu ketika membuat sunat Hai’ah dan ketika membaca Mathurat yang mana disunatkan dibaca ketika selepas Subuh dan selepas Asar. Kiranya jika hayati lagu ini sambil menyelam minum air :)Berikut adalah lirik bagi lagu nasyid ini :


Oh Tuhanku
Tiada indah di malam yg ini
Melainkan dengan bermunajat kepadamu
Tiada indah suatu hari yg
Aku lalui
kecuali dengan patuh kepadamu

Oh TuhankuTiada indah hidup di dunia
melainkan berzikir dan menyebut namamu
Tiada indah tiba di akhirat yang abadi
kecuali dengan kempunan mu

Ya Allah Tuhanku

Yg merubahkanku

Tetapkanlah…

Hatiku…

Moga sentiasa

Dalam Agamamu

Jua….taat akan perintahmu

Tuhan Usah bebankan kami

Dengan bebanan yang berat

SepertiYang pernah kau berikan

kepada umat yang terdahulu …

Dari kami

Tuhan Jangan Pikulkan Kami

Yang tidak kami terdaya

Maafkan salah kesilapan

Ampunkanlah Dosa-Dosa…….

Rahmatilah Kami…

Lirik lagu berwarna merah adalah doa yang sunat dibacakan selepas selawat Ibrahim ketika tahiyyat akhir. Ia termasuk di dalam sunat Hai’ah yang mana penting bagi menyempurnakan solat dengan cara yang terbaik. Bacaan di dalam solat adalah seperti berikut :-


“Allahumma, ya muqallibal-qulub, thabbit qalbi ‘ala dinik” (boleh disambung) wa ‘ala thoatik”

“Wahai Allah, tuhan yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hatiku di dalam agamamu dan ketaatan.”


Ketika Rasulullah s.a.w membaca doa ini, para sahabat terkejut. Para sahabat bertanya, “Wahai Rasululullah s.a.w, kamu juga takut berubah hati (murtad)?” Rasulullah s.a.w menjawab, “Siapa di dunia ini dapat menjamin aku dari muslihat Ilahi?”


Mengapa Rasulullah s.a.w menyebut muslihat ilahi? Ini kerana keimanan dan kekufuran itu adalah hak Allah. Ini telah disebutkan di dalam hadith Qudsi, “Hati manusia berada pada kekuasaan Ar-Rahman. Dia mengubah hati mengikut kehendakNya.” Maka perbanyakkanlah doa ini di dalam dan di luar solat semoga hati kita ditetapkan Allah di jalan diredhaiNya.


Lirik lagu berwarna biru adalah doa yang ada di dalam Mathurat dan Rasulullah s.a.w menganjurkan agar dibaca malam harinya. Ini adalah berdasarkan hadith diriwayatkan oleh Bukhari,Rasulullah s.a.w bersabda, “Barangsiapa yang membaca dua ayat terakhir di surah Al-Baqarah di suatu malam, maka ia (dua ayat itu) telah mencukupi.” Riwayat Bukhari.


Ini adalah ayat penuh bagi dua ayat terbabit, iaitu dari surah Al-Baqarah ayat 285 dan 286.


ءَامَنَ الرَّسُولُ بِمَآ أُنزِلَ إِلَيْهِ مِن رَّبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ كُلٌّ ءَامَنَ بِاللهِ وَمَلاَئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لاَ نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِّن رُّسُلِهِ وَقَالُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ {285} لاَ يُكَلِّفُ اللهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَآ إِن نَّسِينَآ أَوْ أَخْطَأْنَا رَبَّنَا وَلاَ تَحْمِلْ عَلَيْنَآ إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِنَا رَبَّنَا وَلاَ تُحَمِّلْنَا مَا لاَ طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَآ أَنتَ مَوْلاَنَا فَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ“Rasul telah beriman kepada al-Qur’an yang diturunkan kepadanya dari Rabbnya, demikian pula orang-orang yang beriman. Semuanya beriman kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya dan rasul-rasul-Nya. (Mereka mengatakan),’Kami tidak membeda-bedakan antara seserangpun (dengan yang lain) dari rasul-rasul-Nya,’ dan mereka mengatakan,’Kami dengar dan kami ta’at.’ (Mereka berdoa),’Ampunilah kami ya Rabb kami dan kepada Engkaulah tempat kembali, [285]’ Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa):”Ya Rabb kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami bersalah. Ya Rabb kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang yang sebelum kami. Ya Rabb kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri maaflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir.[286]”Apakah sebab penurunan ayat ini?


Imam Muslim mengeluarkan di dalam kitab Shahih-nya dan juga dikeluarkan oleh periwayat lainnya, dari Abu Hurairah, dia berkata, “Tatkala turun ayat, ‘Dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hatimu atau kamu menyembunyikannya, niscaya Allah akan membuat perhitungan dengan kamu tentang perbuatanmu itu” (Surah Al-Baqarah, ayat 284) beratlah hal itu bagi para sahabat r.a.


Lalu mereka mendatangi Rasulullah s.a.w dan berkata, “Wahai Rasulullah, kami sudah dibebankan amalan-amalan yang mampu kami lakukan; solat, puasa, jihad dan sedekah (zakat) dan sekarang telah diturunkan padamu ayat ini padahal kami tidak sanggup melakukannya.”Lalu Rasulullah s.a.w, bersabda, “Apakah kalian ingin mengatakan sebagaimana yang dikatakan Ahli Kitab sebelum kamu; kami dengar namun kami durhaka? Tetapi katakanlah ‘kami dengar dan patuh, Wahai Rabb, kami mohon ampunan-Mu dan kepada-Mu tempat kembali.”


Ketika mereka mengukuhkan hal itu dan lisan mereka telah kelu, turunlah setelah itu ayat ‘Aamanar Rasuul…sampai al-Mashiir. (Surah Al-Baqarah, ayat 285) Dan ketika mereka melakukan hal itu, Allah pun menghapus (hukum)-nya dengan menurunkan firman-Nya, “Laa Yukallifullah…hingga selesai.(Surah Al-Baqarah, ayat 286)Nasyid adalah satu cara hiburan islam yang baik untuk didengar, sememangnya halwa telinga kadang-kala mahukan lagu kerana itu islam tidak mengharamkan lagu asalkan menepati syariat Allah. Ia lebih dari mendengar lagu barat ayat membawa kepada pengisian tidak bermoral dan ada yang bermaksud syirik.


Semoga ana istiqamah dalam penulisan ana, wassalam

Isnin, Julai 12, 2010

Nice video about : Questions?

Questions from Ameen Roayan on Vimeo.One's first step in wisdom is to question everything - and one's last is to come to terms with everything.

-Georg Christoph Lichtenberg (1742 - 1799)

------------------

this is the Term 3 final project for the information design course which is part of the digital design program @ the Vancouver film school.

my objective was to spark discussion and to raise valid questions using interesting information.

the process took an estimate of 200 hours in which i had to do :
- research/script
- storyboard
- asset generation
- production/animation
- voice over
- sound design

it was most certainly a pleasurable learning experience and i would like to thank :
- الشيخ/علي محمد أبو الحسن
- Brett Forsyth
- Sebastian De Castell
- Myron Campbell
- Todd Smith