Selasa, September 25, 2007

Terkenangkan..

13 Ramadhan 1428 hijrah.
cepat sungguh masa berlalu..
Benar kata Khaliqku..
Dan memang.. sungguh DIAlah yang MAHA Mengetahui segalanya..
Tiada pertikaian dalam kitabnya,Al-Quran yang mulia ini..
tiada pertikaian dalam apa2 yang dikatakanNya..
Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian,
kecuali
orang-orang yang beriman
dan beramal soleh
dan yang berpesan-pesan kepada kebenaran
dan berpesan pesan kepada kesabaran...
(Q.S. Al-Asyr : 1-3)
Jika dibaca sekali lalu, seimbas dan sekilas ...
mungkin anda dan diri saya... akan berkata..
"owh.. ini ayat untuk kita menghargai masa.."
"jadi kita kena study rajin-rajin.."
"cepat2..
final exam dah nak dekat dah nie.. mari kita hargai masa..."
"study!!!"
Huhuhu..
itu sahajakah erti saya menghargai masa??
adeyh.. salah dan silap jika begitu.. hu3
Betul ke ayat tue maksudnnya mcm tue..???
Marilah kita renungkan bersama..
Ada satu cerita yang ingin saya kongsikan bersama..
Entahlah.. kenapa mesti cerita ini dikongsikan...
kerana sebenarnya diriku ini.. kureng sukew,berkongsi kisah hidup dengan orang lain..
dan kewujudan blog ini..
tak lain hanyalah untuk diri sendiri..
pernah ingat nk tutup blog ini..
tapi hasrat itu saya kuburkan sahaja..
sebab
bila fikir balik..
biarlah apa yang saya alami ini..
menjadi pengajaran kepada orang lain..
atau jika tidak pun sebagai cerita untuk mengisi masa kalian untuk membacanya..
Kisahnya bermula sebegini..
Hari itu.. seorg sahabat sy tetiba shj bertanya kepada saya...
ingatkan nak tnya tntg subjek ke?
ataupun preparation untuk final exam..
(huhu.. final examm.. final examm...)
tapi soalannya berbunyi begini..
" ----- (nama insan itu) , awak tak pernah takut ke tak de masa nak study?
asyik habiskan masa dengan usrah shj...
asyik ade xtvt shj.."
gulp...apekah soalan yang telah diajukan ini..
tak pernah pulak soalan itu saya ajukan pada diri sendiri...
mcm mana nie..
skima jawapan xde...
tkut pula slah jwapan..silap pulak tanggapan sahabatku ini...
hurm..
nak jawab ape nie kawan2?
Tapi ilham itu kurnian Allah..
entah bagaimana..
saya hanya tersenyum shj kepada dia..
sambil jwb dengan selambenye..
TIDAK...
(huhu..beraninye saya cakap mcm tue)
mcm lew result sy ini bagus sgt.. untuk ckp xtakut tak de masa nak study...
huhu.. mungkin sepatutnya ade skema jawapan yang lebih munasabah untuk digunakan sebagai jwapan..
tapi itu sahajalah
jawpan yang mampu insan kerdil ini berikan..
dengan ilmu yang panjangnya pun tidak sejengkal..hu3
jwapan untuk soalannya kusambung jawapannya..
"Tidak.. sebab ilmu itu milik Allah..
Kalau Allah nak ksi sekejap pun Allah ksi..
sebab dalam ayat kursi pun ada dikatakan"
(Alhamdulillah..itulah ilham yang Dia berikan kepadaku)
(sebenarnya saya pun kurang ingat terjemahan ayat itu secara details..
tapi saya masih ingat lagi dlu ada terdengar or terbaca..
hu3 tak pasti apakah method yang sy gunakan untuk dapatkan ilmu ini.. :P
tapi itu bukan persoalannya..
Dalam tafsiran ayat kursi itu ada dikatakan..
yang syafaat itu tidak akan diberikan tanpa IZINnya....
tapi ilmu, Allah akan kasi kepada sesiapa yang dikehendakinya...
(ini bukan saya yg interpret sendiri ..hu3)
(dan sebenarnya dari maksud ayat inilah saya juga kutip kekuatan untuk teruskan ...menggunakan masa yang tidak pernah cukup ini...untuk digunakan dalam kerja2 dan tanggugjawab saya pikul..)
... jgn salah faham ye kwan2.. tugas sy, yang sy pikul ini ...jika dibandingkan dengan PM.. lagi sibuk PM..
huhu..tp itulah.. sebenarnye saye nie..
time managment ... perlu diperkemaskinikan..
semoga Allah kurniakan kepada saya nikmat masa yang digunakan terus menerus dijalanNya..
Aminn..
Okeylah.. back to our main point..
Mari kita lihat terjemahan Ayat Kursi yang betul dan tepat..
Terjemahan Ayat kursi :
Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia. Yang Hidup Kekal
lagi terus menerus mengurus (makhluk)Nya, tidak mengantuk dan tidak pula tidur.
MilikNya segala apa yang ada di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi
syafa’at di sisi Allah tanpa seizinNya.
Allah Mengetahui apa-apa yang ada di
hadapan dan di belakang mereka. Sedangkan mereka tidak mengetahui apa-apa dari
ilmu Allah melainkan apa yang dikehendakiNya
. Kursi Allah luasnya meliputi
langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya dan adalah
Allah Maha Tinggi lagi Maha Agung”.
adakah salah jwapan sy ituw..
jika ada sesiapa ada skema ukt jwapan soalan tersebut..
saya harap dapatlah kita share..
kan SHARING IS CARING :D
dan tetiba teringat pengisian dalam program Al-Huffaz..
awal2 sem1 dlu..
Kenapa saya kuat?
Sebab saya ada Allah..
Wallahu'alam..
Jika ada lagi minat untuk membaca.. mari baca pula entry dibawah ini..
Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul
dengan murid-muridnya lalu beliau

bertanya (Teka Teki ) :

Imam Ghazali = ‘ Apakah yang paling

dekat dengan diri kita di dunia ini ?

Murid 1 = ‘ Orang tua ‘
Murid 2 = ‘ Guru ‘
Murid 3 = ‘ Teman ‘
Murid 4 = ‘ Kaum kerabat ‘

Imam Ghazali = ‘ Semua jawapan itu
benar.
Tetapi yang paling dekat dengan
kita ialah
MATI.

Sebab itu janji Allah
bahawa setiap yang bernyawa pasti akan
mati ( Surah Ali-Imran :185).

Imam Ghazali = ‘ Apa yang paling jauh
dari kita di dunia ini ?’

Murid 1 = ‘ Negeri Cina ‘
Murid 2 = ‘ Bulan ‘
Murid 3 = ‘ Matahari ‘
Murid 4 = ‘ Bintang-bintang ‘

Iman Ghazali = ‘ Semua jawaban itu
benar. Tetapi yang paling benar adalah
MASA LALU
. Bagaimanapun kita, apapun
kenderaan kita, tetap kita tidak akan
dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh
sebab itu kita harus menjaga hari ini,
hari esok dan hari-hari yang akan
datang dengan perbuatan yang sesuai
dengan ajaran Agama’.


Iman Ghazali = ‘ Apa yang paling besar
didunia ini ?’

Murid 1 = ‘ Gunung ‘
Murid 2 = ‘ Matahari ‘
Murid 3 = ‘ Bumi ‘

Imam Ghazali = ‘ Semua jawaban itu
benar, tapi yang besar sekali adalah
HAWA NAFSU
(Surah Al A’raf: 179). Maka
kita harus hati-hati dengan nafsu
kita, jangan sampai nafsu kita membawa
ke neraka.’

IMAM GHAZALI’ Apa yang paling berat
didunia? ‘

Murid 1 = ‘ Baja ‘
Murid 2 = ‘ Besi ‘
Murid 3 = ‘ Gajah ‘


Imam Ghazali = ‘ Semua itu benar, tapi
yang paling berat adalah MEMEGANG
AMANAH
(Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-
tumbuhan, binatang, gunung, dan
malaikat semua tidak mampu ketika
Allah SWT meminta mereka menjadi
khalifah pemimpin) di dunia ini.
Tetapi manusia dengan sombongnya
berebut-rebut menyanggupi permintaan
Allah SWT sehingga banyak manusia
masuk ke neraka kerana gagal memegang
amanah.’

Imam Ghazali = ‘ Apa yang paling
ringan di dunia ini ?’

Murid 1 = ‘ Kapas’
Murid 2 = ‘ Angin ‘
Murid 3 = ‘ Debu ‘
Murid 4 = ‘ Daun-daun’


Imam Ghazali = ‘ Semua jawaban kamu
itu benar, tapi yang paling ringan
sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN
SOLAT
. Gara-gara pekerjaan kita atau
urusan dunia, kita tinggalkan solat ‘

Imam Ghazali = ‘ Apa yang paling tajam
sekali di dunia ini? ‘

Murid- Murid dengan serentak menjawab
= ‘ Pedang ‘


Imam Ghazali = ‘ Itu benar, tapi yang
paling tajam sekali didunia ini adalah
LIDAH MANUSIA
. Kerana melalui lidah,
manusia dengan mudahnya menyakiti hati
dan melukai perasaan saudaranya
sendiri ‘

taken from HERE

--- berhenti menaip.. hujan masih tak berhenti diluar EP(Emerald Park),Umah sewa.. berehat minum air cik dila buat.. tq eh.. :D ~

yang perlu diubah, yang akan mengubah.. diri sendiri..

3 comments:

Ida berkata...

jangan.jangan.jangan.
jangan tutup blog ini ye :D

hehe saye suka membacanye~
byk input n peringatan.

nice story utk dikongsi.
jangan risau, kita ada Allah.

{zinnirah.aljannah} berkata...

"Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya
tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.(Sekali lagi ditegaskan) : bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan"
(Al-Insyiraah:5-6)

JANJI ALLAH ITU PASTI

Tiada daya & upayaku melainkan dengan izinMu ya Allah~

p/s: sile jgn ttp blog~ ngeh3...

cahaya berkata...

:)
terima kasih atas kata2 semangat kalian..